تشویش

تشویش، بنیاد احوالات انسان است

تشویش

تشویش، بنیاد احوالات انسان است

تشویش

ما همه سکولاریم!

چهارشنبه, ۲۴ فروردين ۱۳۹۰، ۱۲:۰۴ ق.ظ

فلسفه در اصل "فیلو" به معنای "دوست‌دار" و "سوفیا" به معنای "دانش است در نتیجه فیلسوف کسی است که دوست دارد بداند. شاید این تعبیر خیلی زیبا باشد. اما دو نکته در آن جالب توجه است.

اولاً فیلسوف دوست دارد "بداند" و نه اینکه "بیابد". وجود را نمی‌توان دانست و فهمید.  وجود، منزه از فهم و اثبات و انکار است. لذا فیلسوف جز مفهوم اشیاء هیچ‌ ندارد. هر چقدر مفهوم آب شما را تر کرد فیلسوف نیز از مفهوم وجود، طرفی خواهد بست. مفهوم وجود فقط شأن حکایت از وجود دارد. مفهوم آب تنها از آب حکایت می‌کند. مفهوم آب به حمل اولی و مفهوماً آب است وگرنه به حمل شایع و مصداقاً ‌آب نیست، بلکه صورتی است نزد ذهن.

این همان چیزی است که منجر شد‌ه که 2500 سال گذشته بشر مفهوم را مصداق بپندارد. حصول را به جای حضور بنشاند و دانستن را یافت بپندارد. این سقوط از ساحت حضور و اکتفاء به عالم حصول است که سنگ بنای  عمارت خودبنیادی کانت شده‌است.

ثانیاً فیلسوف می‌خواهد بداند، چرا که دانستن را غایت راه می‌پندارد. فلاسفه یونان، المپیک را استهزاء می‌کردند و می‌گفتند مردان المپیکی عمل می‌کنند و عمل بی‌ارزش است، ما باید "بدانیم".

زمانه ما، زمانه غلبه علم حصولی است. در حقیقت بشر امروز فقط علم حصولی را علم می‌داند و علم حضوری را فاقد حجت و در حکم خرافه می‌داند. من فقد حساً فقد علماً، بیانیه ارسطو در اختتام وجودبینی و ساحت حضور است. بشر نمی‌تواند بدون علم حصولی  زندگی کند اما علم حصولی تمامیت‌خواه است و می‌خواهد همه انحاء علم را در خود منحل کند و خود را به معنای لفظی مساوی با علم جا بزند. این‌جاست که باید دست به کار شد. باید علم حصولی را سر جایش نشاند. این سر جا نشاندن به معنی نفی نیست چرا که هر که آن را نفی کند، "من حیث لا یشعر" آن را اثبات کرده‌است. این سر جا نشاندن باید به تحدید مرز حصول را مؤدی شود. جبراییل هم اگر بخواهد بالاتر از حد خود بیاید، آتش خواهد گرفت.

زمانه، زمانه "دانستن" برای "دانستن" است و بشر می‌خواهد "بداند" که "بداند". نه اینکه "بداند" تا بتواند "عمل" کند و از قبل عمل "بیابد".

یونان سنگ بنای سکولاریسم است. راز به سخره گرفتن آن‌ها که اهل قیام‌اند و به درس و بحث و تدریس خود را دلخوش نکرده‌اند و با پهلوی و آمریکا و شوروی در افتاده‌اند همین است، چرا که با نگاه یونان‌زده سوز و عمل هیچ اهمیتی‌ندارد. تنها باید دانست!

راه نجات از سکولاریسم چشم برنداشتن از امیرالمؤمنین است. روزها در جنگ است. شب‌ها هزار رکعت نماز می‌خواند. فقرای کوفه شب‌ها به امید نان او می‌نشینند. با طلحه و زبیر و معاویه و خوارج دست به یقه می‌شود و یک‌ ذره انحراف را برنمی‌تابد.

روح‌الله خمینی همان علی علیه‌السلام است بالرقیقه!

 ریشه سکولاریسم، نیست‌انگاری است. نیست‌انگاری و نادیده انگاشتن "عمل" در برابر "نظر" و "حضور" در برابر "حصول". "عمل" منبعث از "علم حضوری" است و نه حصولی و در زمانه ما این دو با شمشیر حصول سر بریده‌شده‌اند.

 

  • ۹۰/۰۱/۲۴
  • صادق دهقانی

نظرات  (۳)

روح‌الله خمینی همان علی علیه‌السلام است بالرقیقه!
شما چکاره ای؟
  • سید محمد صادق موسوی
  • خوب بود که اضافه میکردید که: اصلا" علم حصولی وجود ندارد و فقط علم حضوری وجود دارد حال آنچه که در صفحه ی نفس قرار میگیرد و و نفس با آن متحد و هم آغوش میشود یا با حضور خود حقیقت است یا با حضور صورتی از حقیقت. که در هر دو حال علم حضوری است.
    به عبارت بهتر نفس فقط حضوریات را ادراک میکند وبا آنها متحد میشود. فقط تفاوت این دو در این است که در یکی خود حقیقت حضور دارد و در دیگری صورتی از حقیقت که شئ حکایت گری از آن دارد.
    حرف من در کامنت تفاوت سیستم فکری امام و علامه این بود که در سیستم علامه ما دنبال دانستن هستیم ولی در سیستم امام دنبال دانستن برای یافتن که یافتن تام فقط با عمل به وظیفه است نه با ذکر یا من لا هو الا هو که شاید در برهه ای آن هم وظیفه باشد.
    رجمم نکنید علامه و شاگردان بزرگوارشان مد نظرم نیست خودم و شمای مبتدی را انذار میکنم.
    با سلام
    من این قسمت بحث را نفهمیدم.
    /ریشه سکولاریسم، نیست‌انگاری است. نیست‌انگاری و نادیده انگاشتن "عمل" در برابر "نظر"/
    این عبارت که "دانستن توانستن است." در غرب مطرح شده یعنی علم کاربردی که در صحنه عمل مفید است هدف اصلی است نه علمی که به ما شهود بدهد. این جمله به نظرم اینطور باید اصلاح شود: نادیده انگاشتن نظر در برابر عمل.

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی